tisdag 28 december 2010

Pekingsoppa


Denna rätt gjorde jag mig bekant med på jobbet för många herrans år sen, då florerade en massa recept hit och dit och jag fick smaka, blev såld direkt! Genast tog jag reda på vem som hade receptet på denna, Nettan var det och minns första gången jag gjorde denna, vilken upplevelse! Mycket godare än originalet på China :o)
Sen första gången har jag inte gått efter receptet , den smakar olika varje gång jag gör denna.
Denna "rätt" har jag både haft som förrätt (med mindre grönsaker i), som lunch eller middag (med mycket grönsaker och kyckling i ) och i slalombacken eller skoterturen med extra hetta i, då man vill få upp värmen i kroppen. Häll i soppan i en termos sen är det bara dra ut på utflykt och njuta! Hoppas ni får många roliga minnen med soppan, för det har jag :o)

Pekingsoppa:

10 liters kastrull
1-1,5  kilo kycklingfileér eller minst två grillade kycklingar
2 stora purjolökar, hela purjolöken ska i, blir snygg med olika gröna nyanser o inget slöseri
2-3 burkar bambuskott (bäst är dom som är smala)
1 burk vattenkastanjer (om man vill jag har det)
1-1,5 stor flaska chilisås (felix)

4 msk tomatpuré
2 msk soya
3 matskedar el. mer sambal oelek
3-4 morötter (har jag så den blir matig)
2 st hönsbuljong
krossade tomater (inget måste)
massor med vatten , minst 5-6 liter
olivolja är det i grundreceptet, 1 dl är lagom
sen är det bara att krydda av efter smak, jag går inte efter recept så den smakar olika varje gång... vill man ha den het så ha i mera sambal oelek, blir den för stark, ha i lite socker.
Brukar ta i en deciliter sweet chilisås också.
Börja med att tärna kycklingen och lägg i den största kastrullen du har minst 10 liter,  häll på 1 liter vatten och 2 hönsbuljonger.
Medans det kokar hackar du alla grönsaker, typ morötter först (små stavar) häll i eftersom i den kokande kastrullen. sen är det bara i med chilisås och allt annat. Häll sedan i ganska mycket utav maizena (ljus)...och rör och bestäm mängden hur "tjock" eller lös du vill att soppan ska vara. Låt det puttra 20 minuter, smaka av för att få den som du vill ha den. Gott med en klick creme fraiche i och servera med vitlöksbröd. Perfekt att ha med på utflykt eller lunch på jobbet.

Smaklig måltid!

1 kommentar: